Uwielbiane w całej Ameryce, podawane najczęściej z syropem klonowym lub dżemem. Ja swoje naleśniki podałam z gorącym sosem jagodowym i kleksami bitej śmietany. Są delikatne i bardzo puszyste, to było mniam , mniam.:))
Składniki
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli
Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać maślankę, olej i wymieszać. Na koniec dodać przesiane sypkie produkty i razem zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni, delikatnie posmarowanej tłuszczem na złoty kolor, z obydwu stron. Podawać gorące polane ulubionym sosem.
Smacznego:)