„Flapjacks”- amerykańskie naleśniki

 

Uwielbiane w całej Ameryce, podawane najczęściej z syropem klonowym lub dżemem. Ja swoje naleśniki podałam z gorącym sosem jagodowym i kleksami bitej śmietany. Są delikatne i bardzo puszyste, to było mniam , mniam.:))

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli

Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać maślankę, olej i wymieszać. Na koniec dodać przesiane sypkie produkty i razem zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni, delikatnie posmarowanej tłuszczem na złoty kolor, z obydwu stron. Podawać gorące polane ulubionym sosem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *