Szynka wołowa dojrzewająca jest naprawdę bardzo smaczna. W ten sam sposób można przygotować inne mięsa. Będę dodawała przepisy również na inne mięsa. Im dłużej leży tym bardziej jest wysuszona. Musi wisieć w chłodnym i przewiewnym miejscu, w woreczku przepuszczającym powietrze. Można doprawić w zależności od naszych preferencji smakowych. Dobór przypraw jest tutaj dowolny. Szczerze polecam taki rodzaj wędliny jest wyjątkowo aromatyczny i wyjątkowo smaczny.
Składniki
- 1 kg wołowiny bez kości
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- 6 ząbków czosnku
- po 1/2 łyżeczki pieprzu, rozmarynu, tymianku, bazylii ( można wzbogacić suszone zioła gałązkami świeżych)
Mięso umyć i dokładnie wklepać w nie cukier. Szynkę umieścić w pojemniku, lekko przykryć( nie szczelną pokrywką) i wstawić do lodówki. Co kilka godzin odlewać nadmiar soków.
Po 2 dniach opłukać mięso z cukru i dodać sól, dokładnie go nacierając.Odstawić na kolejne dwa dni, nadmiar soków odlewać.
po tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i dokładnie natrzeć mięso. Umieścić szynkę w woreczku, włożyć świeże zioła i powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po 6 dniach szynka jest gotowa. Oczywiście może wisieć dłużej, będzie bardziej wysuszona. Kiedy jest gotowa przechowujemy w lodówce owiniętą w papier.
Smacznego:)