Kiełbasa pieczona

Taka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub zamrozić. Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny.

Składniki

  • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego
  • 2 pełne łyżeczki soli ( 1 łyżeczka na 1 kg mięsa)
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka gorczycy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ( lub według uznania)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • osłonka białkowa szeroka

Mięso pokroić w kostkę. Czosnek posiekać dołożyć do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy, bez żelatyny. Zacząć  wyrabiać ręką lub w mikserze hakiem. Mięso ma zrobić się kleiste a masa mięsna spójna. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy po trochu dobrze ciepłej wody i dalej wyrabiamy. Tak wyrobione mięso wkładamy do miski, nakrywamy i na całą noc do lodówki.

Następnego dnia osłonki białkowe namoczyć (  około 50 cm długości 3 szt, jeżeli szerokie mogą starczyć 2 szt) Moczyć około 8-10 minut w wodzie o temp 30 stopni.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzać do postaci płynnej w kąpieli wodnej. Dodać do mięsa dokładnie wyrobić. Nakładać do osłonki,pomagając sobie długim narzędziem np trzonkiem tłuczka do ziemniaków. Zostawić z każdej strony końce około 10 cm, dobrze związać sznurkiem odpornym na wysokie  temp. Ułożyć na blaszce, piec 1 h w 190 stopni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *