17.02.2018
Zapiekanka z ziemniaków, bardzo dobra alternatywa dla ziemniaków, które na codzień przygotowujemy w tradycyjny sposób.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka mleka
- 100 g boczku
- natka pietruszki
Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą. W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła. Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni. W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek. Gdy ziemniaki będą gotowe posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.