Żeberka w piwie

04.04.2019

Aromatyczne żeberka będą wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, klusek ziemniaczanych lub innych ulubionych dodatków. Dość proste w przygotowaniu. Na pewno to danie, znajdzie uznanie wśród osób ceniących tradycyjne smaki.

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 600 g cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kminku
  • sólo,pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • olej do smażenia

Żeberka pociąć na mniejsze porcje. Posypać solą,pieprzem ,następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Wkładać żeberka obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na talerz. Do oleju po smażeniu wrzucić cebulę,kminek, chwilę dusić. W tym czasie ziele i goździki utłuc, posypać cebulę. Wlać piwo,włożyć żeberka i dusić pod przykryciem około 45 minut, do miękkości mięsa. Na koniec posypać zieleniną, doprawić pieprzem i solą. Podawać według uznania.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.