Aromatyczne żeberka będą wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, klusek ziemniaczanych lub innych ulubionych dodatków. Dość proste w przygotowaniu. Na pewno to danie, znajdzie uznanie wśród osób ceniących tradycyjne smaki.
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 600 g cebuli pokrojonej w półplasterki
- 1/2 l jasnego piwa
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 łyżeczka kminku
- sólo,pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- olej do smażenia
Żeberka pociąć na mniejsze porcje. Posypać solą,pieprzem ,następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Wkładać żeberka obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Wyjąć na talerz. Do oleju po smażeniu wrzucić cebulę,kminek, chwilę dusić. W tym czasie ziele i goździki utłuc, posypać cebulą. Wlać piwo, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Do foremki włożyć żeberka polać sosem i wstawić do piekarnika na ok 45 minut lub do miękkości mięsa.
Smacznego:)