04.04.2019
Aromatyczne żeberka będą wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, klusek ziemniaczanych lub innych ulubionych dodatków. Dość proste w przygotowaniu. Na pewno to danie, znajdzie uznanie wśród osób ceniących tradycyjne smaki.
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 600 g cebuli pokrojonej w półplasterki
- 1/2 l jasnego piwa
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 łyżeczka kminku
- sólo,pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- olej do smażenia
Żeberka pociąć na mniejsze porcje. Posypać solą,pieprzem ,następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Wkładać żeberka obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na talerz. Do oleju po smażeniu wrzucić cebulę,kminek, chwilę dusić. W tym czasie ziele i goździki utłuc, posypać cebulę. Wlać piwo,włożyć żeberka i dusić pod przykryciem około 45 minut, do miękkości mięsa. Na koniec posypać zieleniną, doprawić pieprzem i solą. Podawać według uznania.
Smacznego:)