Żeberka pieczone z ananasem

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu, będą doskonałym wyborem. Połączenie słodkiego ananasa i żeberek w marynacie sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i aromatyczne.Pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej.  Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy pepperoni
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • ryż ugotowany na sypko

Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Zalewę z ananasa wymieszać z miodem, oliwą, sosem sojowym. Do miski przełożyć mięso polać marynatą dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Żeberka ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać marynatą i zapiekać 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni i zapiekać kolejne 40 minut, bez pokrywki. Polewać od czasu do czasu sosem. Włożyć plastry ananasa i pozostawić mięso w piekarniku, na ok 15-20 minut w temp 150 stopni.

Upieczone mięso podawać z ryżem i plastrami ananasa lub według własnych pomysłów. Danie polać sosem z pieczenia, udekorować zieleniną

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *