Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu, będą doskonałym wyborem. Połączenie słodkiego ananasa i żeberek w marynacie sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i aromatyczne.Pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki
- 800 g żeberek wieprzowych
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy pepperoni
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- ryż ugotowany na sypko
Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Zalewę z ananasa wymieszać z miodem, oliwą, sosem sojowym. Do miski przełożyć mięso polać marynatą dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Żeberka ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać marynatą i zapiekać 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni i zapiekać kolejne 40 minut, bez pokrywki. Polewać od czasu do czasu sosem. Włożyć plastry ananasa i pozostawić mięso w piekarniku, na ok 15-20 minut w temp 150 stopni.
Upieczone mięso podawać z ryżem i plastrami ananasa lub według własnych pomysłów. Danie polać sosem z pieczenia, udekorować zieleniną
Smacznego:)