Fantastyczne danie, jest tak urozmaicone,że właściwie można podawać bez dodatków. Bardzo elegancko wygląda na talerzu a smak ryby jest kompletnym zaskoczeniem. Masa oliwkowa, którą jest posypany wierzch jest wyjątkowo oryginalna. Jeżeli chcemy zaskoczyć niezwykłym i smacznym daniem,polecam.
Składniki
- 500 g filet z halibuta
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- po 50 g oliwek zielonych i czarnych bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 pomidory
- sól,pieprz
Szpinak rozmrozić,cebulę posiekać zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem,dusić około 5 minut.Cytrynę sparzyć, z połowy obrać skórkę ,pokroić na paseczki do dekoracji. Drugą część zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.
Tosty pokroić,czosnek obrać. Do malaksera włożyć tosty,oliwki,czosnek zmiksować. Dodać bazylię,otartą skórkę przesmażyć na 2 łyżkach oliwy około 2 minut.
Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą.Dno formy wyłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami. Wyłożyć szpinak,następnie ułożyć rybę. Przykryć masą oliwkową. Wstawić do piekarnika zapiekać około 30 minut w 180 stopni. Podczas pieczenia skrapiać oliwką.
Przed podaniem każdą porcję udekorować paseczkami cytryny i świeżą bazylią.
Smacznego:)