Witam po krótkiej przerwie urlopowej. Urlop od gotowania, pieczenia podawania, została tylko degustacja włoskiej kuchni. To były fantastyczne Toskańskie wakacje i już myślę o powrocie w tamte strony. Zachęcam wszystkich do odwiedzenia tego rejonu Włoch:)
Dzisiaj przygotowałam po raz kolejny bakłażana. Tym razem zapiekany i podany z sosem ziołowym. Danie szybkie, lekkie i proste. Pełne aromatu bazylii i oregano. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki
- 1- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 150 g mozzarelli w kostce
- kilka pomidorków koktajlowych
- oregano, bazylia ( świeże lub suszone)
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
- sól, pieprz
sos
- duży jogurt naturalny
- sól, pieprz, słodka papryka
- oregano, bazylia najlepiej świeże, ok 1 łyżki posiekane
Ugotowaną kaszę wsyp do miseczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i skrop oliwą z oliwek, odstaw na bok. Ser oraz pomidorki pokrój w kostkę, dodaj do kaszy. Wsyp orzechy , rodzynki oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj zioła , sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż w środku zostawiając miąższ na bokach. Do środka każdego włóż farsz. Ułóż w naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Jogurt wlej do miseczki, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, według uznania oraz świeże zioła, dokładnie wymieszaj.
Gotowe bakłażany ułóż na talerzu, polej sosem, udekoruj bazylią i ćwiartkami pomidorków. Gotowe