Zapiekanka Gyros to bardzo proste danie i bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie mięsa w nie co innym stylu. Bardzo smaczne, aromatyczne i sycące. Szczerze polecam niewiele pracy a zaspokoi na długo głód łakomczuchów na kwarantannie:)
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 200 g makaronu, ugotowanego, krótkiego
- papryka pokrojona w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200g małych pomidorków, pokrojonych na połówki
- 150 g żółtego tartego sera
- 300 ml wody
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- sól, pieprz
- olej
Mięso posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na min 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy partiami mięso, ma się tylko zarumienić. Odkładamy do miski.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, następnie włożyć pozostałe warzywa. Chwilę dusimy, dodajemy mięso, posypujemy łyżką mąki. Całość zalewamy wodą i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy nie gotujemy. Doprawiamy papryką solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, warstwę sosu i 2/3 sera, tak na zmianę. Posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy w 180 stopni przez 20 minut. Gotowe.
Smacznego:)