Wołowina z groszkiem

 

Wyjątkowo smaczne danie, z wołowiną w roli głównej, w towarzystwie groszku. Wołowina bardzo aromatyczna, soczysta wyjątkowo smaczna. Zielony groszek to doskonały dodatek, który dopełnia całości:)

Kieliszek czerwonego wina podany do dania, również będzie świetnym dodatkiem np. podczas uroczystego obiadu. Zachęcam do wykorzystania przepisu.

Składniki

  • 400 g wołowiny bez kości
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Dodatkowo

  • 300 g zielonego groszku, mrożonego lub z puszki
  • 40 g szynki dojrzewającej
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Seler, marchew pokroić w kostkę. Cebulę posiekać , zeszklić na oliwie dodać warzywa i dusić około 5 minut. Dodać mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać bulion, wino, koncentrat pomidorowy, dodać rozmaryn, wymieszać. Naczynie przykryć i dusić na małym ogniu około 1 h.Uchylić pokrywkę i dusić dalej do miękkości mięsa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.

Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki oraz groszek ( mrożony wcześniej rozmrozić). Dusić około 8 minut, na koniec doprawić solą ,ewentualnie pieprzem.

Mięso wyłożyć na talerz, dodać gorący groszek i od razu podawać.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *