Wyjątkowo smaczne danie, z wołowiną w roli głównej, w towarzystwie groszku. Wołowina bardzo aromatyczna, soczysta wyjątkowo smaczna. Zielony groszek to doskonały dodatek, który dopełnia całości:)
Kieliszek czerwonego wina podany do dania, również będzie świetnym dodatkiem np. podczas uroczystego obiadu. Zachęcam do wykorzystania przepisu.
Składniki
- 400 g wołowiny bez kości
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu wołowego z kostki
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Dodatkowo
- 300 g zielonego groszku, mrożonego lub z puszki
- 40 g szynki dojrzewającej
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Seler, marchew pokroić w kostkę. Cebulę posiekać , zeszklić na oliwie dodać warzywa i dusić około 5 minut. Dodać mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Wlać bulion, wino, koncentrat pomidorowy, dodać rozmaryn, wymieszać. Naczynie przykryć i dusić na małym ogniu około 1 h.Uchylić pokrywkę i dusić dalej do miękkości mięsa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.
Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki oraz groszek ( mrożony wcześniej rozmrozić). Dusić około 8 minut, na koniec doprawić solą ,ewentualnie pieprzem.
Mięso wyłożyć na talerz, dodać gorący groszek i od razu podawać.
Smacznego:)