Wieprzowina po Grecku

 

Wołowina po grecku, świetne danie obiadowe rodem z Grecji. Bardzo aromatyczne o ciekawym smaku. Doskonale smakuje z ziemniakami puree. Chociaż można popróbować innych przystawek, według własnych pomysłów.

Składniki

  • 1 kg łopatki
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml świeżego soku pomarańczowego
  •  po 1/2 szklanki oleju i herbaty
  • 200 ml ciemnego piwa
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka tymianku lub rozmarynu
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz,sól

Mięso kroimy, solimy, posypujemy pieprzem. Przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę smażymy. Dodajemy po 1/4 szklanki oleju i herbaty. Dołokładamy posiekany czosnek. Około 2 minut dusić z mięsem. Następnie wlać piwo i  sok, wymieszać,  zmniejszyć ogień i gotować ok 50 minut.

Na patelnię wlać po 1/4 szklanki oleju i herbaty. Włożyć pokrojoną marchewkę i cebulę. Dodać przyprawy i dusić około 30 minut. Warzywa zmiksować, przelać do mięsa. Pietruszkę posiekać i dodać do mięsa.  W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *