Wołowina po grecku, świetne danie obiadowe rodem z Grecji. Bardzo aromatyczne o ciekawym smaku. Doskonale smakuje z ziemniakami puree. Chociaż można popróbować innych przystawek, według własnych pomysłów.
Składniki
- 1 kg łopatki
- 3 średnie cebule
- 3 średnie marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 ml świeżego soku pomarańczowego
- po 1/2 szklanki oleju i herbaty
- 200 ml ciemnego piwa
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżki ostrej papryki w proszku
- szczypta chili
- 1 łyżka tymianku lub rozmarynu
- posiekana natka pietruszki
- pieprz,sól
Mięso kroimy, solimy, posypujemy pieprzem. Przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę smażymy. Dodajemy po 1/4 szklanki oleju i herbaty. Dołokładamy posiekany czosnek. Około 2 minut dusić z mięsem. Następnie wlać piwo i sok, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować ok 50 minut.
Na patelnię wlać po 1/4 szklanki oleju i herbaty. Włożyć pokrojoną marchewkę i cebulę. Dodać przyprawy i dusić około 30 minut. Warzywa zmiksować, przelać do mięsa. Pietruszkę posiekać i dodać do mięsa. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree.
Smacznego:)