Udka w jabłkach

 

Udka w jabłkach pachną smakowicie i mają orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Proste szybkie danie , nie co urozmaicone. Można w ten sposób przygotować całego kurczaka. Jako dodatki sprawdzą się pieczone ziemniaki , ryż i nasza ulubiona surówka. Polecam, proste danie ale z pewnością zaskoczy Waszych gości:)

Składniki

  • 4-6 udek kurczaka
  • 3 jabłka obrane pokrojone w słupki
  • główka czosnku posiekana
  • 5 dkg rodzynek, wcześniej namoczonych w soku jabłkowym
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka estragonu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych goździków
  • szczypta cynamonu

Umyte i osuszone udka obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, z rozpuszczonym masłem. Wsypujemy czosnek , jabłka i osączone rodzynki.Wszystko posypujemy ziołami, pieprzem, solą, goździkami i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem twardość mięsa. Gotowe danie podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *