Udka w jabłkach pachną smakowicie i mają orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Proste szybkie danie , nie co urozmaicone. Można w ten sposób przygotować całego kurczaka. Jako dodatki sprawdzą się pieczone ziemniaki , ryż i nasza ulubiona surówka. Polecam, proste danie ale z pewnością zaskoczy Waszych gości:)
Składniki
- 4-6 udek kurczaka
- 3 jabłka obrane pokrojone w słupki
- główka czosnku posiekana
- 5 dkg rodzynek, wcześniej namoczonych w soku jabłkowym
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka estragonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonych goździków
- szczypta cynamonu
Umyte i osuszone udka obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, z rozpuszczonym masłem. Wsypujemy czosnek , jabłka i osączone rodzynki.Wszystko posypujemy ziołami, pieprzem, solą, goździkami i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem twardość mięsa. Gotowe danie podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego:)