Tuńczyk ze szpinakiem i makaronem, to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Czosnek, świeże zioła sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Ilość ziół i czosnku można dozować wedle swoich upodobań smakowych. Już coraz więcej mamy świeżych ziół i proponuję z nich korzystać, znacznie efektowniej danie się prezentuje. Szczerze polecam i zapraszam po szczegóły:))
Składniki
- 300 g świeżego tuńczyka
- 300 g rozdrobnionego szpinaku, mrożonego( można dodać świeży)
- 150 g sera gorgonzoli
- mały słoik suszonych pomidorów, w oleju
- 1/2 główki czosnku
- świeże zioła: bazylia, oregano,
- paczka makaronu ryżowego
- pieprz, sól
- tarty parmezan
Makaron ugotować wedle instrukcji na opakowaniu. Szpinak wcześniej rozmrozić. Świeży opłukać, rozdrobnić. Czosnek posiekać, pomidory i tuńczyka pokroić na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola w kostkę.
Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek, zeszklić. Dodać suszone pomidory, pokrojonego tuńczyka, dusić na wolnym ogniu około 5 minut. W razie potrzeby dodać trochę oliwy z pomidorów. Następnie dodać szpinak, ser wszystko wymieszać i dusić około 10 minut.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu, następnie porcję przygotowanego dania. Całość posypać parmezanem, dodać listki ziół. Gotowe:)
Smacznego:)