Tort gołąbkowy z beszamelem

16.05.2019

Przeglądając stare gazety z przepisami , które otrzymałam w prezencie natknęłam się na ten przepis. Właściwie z czystej ciekawości chciałam go wypróbować. Zmodyfikowałam go nie co ale sam pomysł tortu jako forma podania pozostał. Cóż mogę napisać szybko się robi ale jeszcze szybciej znika. Każdy ,chodzi zagląda tu i tam czy coś jeszcze zostało:) Najweselej było wtedy, jak wszyscy domownicy patrzyli z rezerwą na moje dzieło a później jeden drugiego pytał, czy może już nie może zjeść swojej porcji to on chętnie dokończy:) Proste, szybkie ,ekonomiczne i pycha ,mniam ,mniam.

Składniki

  • główka białej kapusty, może być młoda
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • 3 łyżki oleju

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól,pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Do dekoracji

  • małe pomidorki
  • posiekana świeża pietruszka, natka

Zagotować wodę w takim garnku aby włożyć całą kapustę, posolić do smaku.Do wrzątku włożyć kapustę i gotować ok 5-7 minut. Wyjąć ,wystudzić , wyciąć głąb i delikatnie zdjąć liście, ułożyć na talerzu.

Mięso wymieszać z ryżem. Posiekaną cebulę i posiekany czosnek zeszklić na łyżce oleju. Chwilę wystudzić dodać do mięsa.Wbić jajko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Tortownicę 20 cm posmarować łyżką oleju. Na dnie ułożyć liście kapusty tak aby dno przykryć. Posypać pieprzem następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejna warstwa kapusty, mięsa i nakryć kapustą. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 18o stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.

Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić.Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko , dodać musztardę, gałkę ,pieprz ,sól i mieszać do zgęstnienia.

Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort słodki na porcje i podawać  polany beszamelem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *