Skrzydełka po diabelsku

29.03.2019

Skrzydełka z kurczaka chyba wszyscy lubimy. Można je przyrządzać na rozmaite sposoby i zawsze wszystkim smakują, zarówno dużym jak i małym łasuchom. Udało mi się znaleść dość ciekawy i prosty przepis.Polecam

Składniki

10-12 skrzydełek z kurczaka

sól,pieprz

Marynata

  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka musztardy czubata
  • 3 zmiażdżone czosnki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka chili

Skrzydełka opłukać ,oczyścić doprawić solą i pieprzem.

Składniki marynaty wymieszać. Włożyć skrzydełka do miski , polać marynatą,przykryć i wstawić do lodówki conajmniej na 12h.

Po tym czasie skrzydełka ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania, obficie polać marynatą. Przykryć papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać 15 minut. Odwrócić na drugą stronę, posmarować marynatą i zapiekać kolejne 15 minut beż papieru. Przed wyjęciem sprawdzić miękkość mięsa widelcem.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *