Świetne skrzydełka, bardzo soczyste o pięknym złocistym kolorze. Smakują wybornie. Im dłużej potrzymamy w marynacie tym będą bardziej smakowite. Pięknie i apetycznie prezentują się na stole, wygląd zaprasza do skosztowania. Goście proszą o dokładkę,polecam.
Składniki
- 8 skrzydełek z kurczaka
Marynata
- sok z 1 pomarańczy
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano ( świeże lub suszone)
- 2 łyżeczki sosu tabasco
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki soli( lub pominąć)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę zetrzeć na miałko na tarce.Czosnek wycisnąć lub zmiażdżyć w moździerzu. Sok z pomarańczy, cytryny oraz pozostałe składniki wymieszać na jednolity sos. Skrzydełka włożyć do zamykanej miski, polać sosem, miskę zamknąć pokrywką. Potrząsać miską, wtedy skrzydełka dokładnie zamoczą się w marynacie. Odstawić do lodówki na min 2 h.
Wyjąć z marynaty ułożyć w naczyniu do pieczenia i piec w 180 stopni ok 40 minut. W trakcie pieczenia polewać marynatą. Można podawać z kuleczkami warzywnymihttps://gotuj-ze-mna.pl/przystawki/kofta-warzywne-kulki/,ulubionymi sosami itp.
Smacznego:)