Skrzydełka na ostro

14.02.2019

Świetne skrzydełka, bardzo soczyste o pięknym złocistym kolorze. Smakują wybornie. Im dłużej potrzymamy w marynacie tym będą bardziej smakowite. Pięknie i apetycznie prezentują się na stole, wygląd zaprasza do skosztowania. Goście proszą o dokładkę,polecam.

Składniki

  • 8 skrzydełek z kurczaka

Marynata

  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano ( świeże lub suszone)
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki soli( lub pominąć)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Cebulę zetrzeć na miałko na tarce.Czosnek wycisnąć lub zmiażdżyć w moździerzu. Sok z pomarańczy, cytryny oraz pozostałe składniki wymieszać na jednolity sos. Skrzydełka włożyć do zamykanej miski, polać sosem, miskę zamknąć pokrywką. Potrząsać miską, wtedy skrzydełka dokładnie zamoczą się w marynacie. Odstawić do lodówki na min  2 h.

Wyjąć z marynaty ułożyć w naczyniu do pieczenia i piec w 180 stopni ok 40 minut. W trakcie pieczenia polewać marynatą. Można podawać z kuleczkami warzywnymihttps://gotuj-ze-mna.pl/przystawki/kofta-warzywne-kulki/,ulubionymi sosami itp.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.