Schab z serem

03.02.2019

Nasz tradycyjny schab pod serową kołderką. Ciekawe zestawienie, kotlet treściwy, zaspokaja wilczy głód każdego łakomczucha 🙂 Męska strona rodu oraz młodzież, była niezwykle szczęśliwa , że taki kotlet trafił na stół. Zachęcam, dość szybkie i proste danie w przygotowaniu.

Składniki

  • 4 rozbite cienko kotlety schabowe
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka pszenna do panierowania
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry żółtego sera

Kotlety natrzeć solą i pieprzem, nakryć folią ,wstawić na  czas przygotowania pieczarek do lodówki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek również w plasterki. Rozgrzać łyżkę masła. Zeszklić czosnek oraz cebulę, dodać pieczarki, dusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Przygotować panierkę. Mąkę i  tartą bułkę wsypać do dwóch miseczek, w osobnej roztrzepać jajko z 2 łyżkami mleka. Olej rozgrzać na patelni. Panierować kotlety w mące,jajku ,tartej bułce, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Przekładać na blaszkę. Na każdy kotlet nałożyć farsz pieczarkowy i przykryć serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 2-3 minuty( wyjąć kiedy ser zacznie lekko się topić)

Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.