03.02.2019
Nasz tradycyjny schab pod serową kołderką. Ciekawe zestawienie, kotlet treściwy, zaspokaja wilczy głód każdego łakomczucha 🙂 Męska strona rodu oraz młodzież, była niezwykle szczęśliwa , że taki kotlet trafił na stół. Zachęcam, dość szybkie i proste danie w przygotowaniu.
Składniki
- 4 rozbite cienko kotlety schabowe
- 250 g świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta do panierowania
- mąka pszenna do panierowania
- sól,pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 4 plastry żółtego sera
Kotlety natrzeć solą i pieprzem, nakryć folią ,wstawić na czas przygotowania pieczarek do lodówki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek również w plasterki. Rozgrzać łyżkę masła. Zeszklić czosnek oraz cebulę, dodać pieczarki, dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować panierkę. Mąkę i tartą bułkę wsypać do dwóch miseczek, w osobnej roztrzepać jajko z 2 łyżkami mleka. Olej rozgrzać na patelni. Panierować kotlety w mące,jajku ,tartej bułce, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Przekładać na blaszkę. Na każdy kotlet nałożyć farsz pieczarkowy i przykryć serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 2-3 minuty( wyjąć kiedy ser zacznie lekko się topić)
Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Smacznego:)