Schab w sosie z granatu

Schab w bardzo ciekawej odsłonie. Wygląda bardzo wykwintnie i równie dobrze smakuje. Schab w sosie z granatu, może być bardzo ciekawą propozycją na świąteczny obiad lub inne uroczyste spotkania rodzinne. Sos bardzo aromatyczny, zawiesisty i wyjątkowo smaczny. Owoce granatu są doskonałym uzupełnieniem gotowego dania. Można podawać z ziemniakami czy kluseczkami w różnej postaci. Kieliszek dobrego francuskiego wina będzie dopełnieniem całości. Szczerze polecam i zapraszam po szczegółowy opis:))

Składniki

  • 4 kotlety schabowe około 1 cm grubości, bez kości
  • 2 owoce granatu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz
  • olej

Kotlety oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć kotlety, z każdej strony na złoty kolor. Odłożyć na bok.

Na patelnie po smażeniu mięsa wrzucić świeży tymianek, posiekaną cebulę i zeszklić na wolnym ogniu. Owoce z 1 granatu wyjąć do miseczki, następnie dodać do tymianku i cebuli. Chwilę dusić i zalać czerwonym winem. Dodać 1 łyżkę miodu, masła , wymieszać. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Odlać 1/4 szklanki sosu, dodać śmietankę , dokładnie wymieszać. Wlać powoli do całości, dodać sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Ponownie do sosu włożyć usmażone kotlety i jeszcze chwilę dusić.

Gotowe podawać polane sosem i posypane owocami granatu. Gotowe

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.