Filet z ryby w sosie pomidorowym to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne jedzenie. Ten prosty przepis pozwoli Ci przygotować danie, które zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy organizmowi ważnych składników odżywczych. Dlatego warto wypróbować tę pyszną kombinację smaków już dziś!
Składniki
- 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 g imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- pomidory krojone z puszki z ziołami
- 100 ml wywaru warzywnego, może być z kostki
- posiekana natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane
Filety pokroić na mniejsze kawałki. posolić, posypać pieprzem odstawić do lodówki.
Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, zeszklić posiekane warzywa. Dodać pomidory z puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut.
Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.