Ryba w sosie pomidorowym

 

Filet z ryby w sosie pomidorowym to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne jedzenie. Ten prosty przepis pozwoli Ci przygotować danie, które zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy organizmowi ważnych składników odżywczych. Dlatego warto wypróbować tę pyszną kombinację smaków już dziś!

Składniki

  • 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g imbiru
  •  1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • pomidory krojone z puszki z ziołami
  • 100 ml wywaru warzywnego, może być z kostki
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane

Filety pokroić na mniejsze kawałki. posolić, posypać pieprzem odstawić do lodówki.

Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, zeszklić posiekane warzywa. Dodać pomidory z puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut.

Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

ryba w cieście francuskim

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *