27.01.2019
Schab przygotowany trochę w innym stylu. Bez panierki i smażenia na tłuszczu, jest mniej kaloryczny. Mięso po upieczeniu nie jest suche, z nadzieniem szpinakowym smakuje doskonale. Również na zimno można pokroić w plastry i podawać np do pieczywa. Zachęcam.
Składniki
- 4 kotlet schabowe rozbite
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 4 plastry chudej szynki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól ,pieprz
- olej
- 1 łyżka masła
Szpinak rozmrozić, czosnek drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę masła wrzucić pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać szpinak i dusić ok 10 minut. W trakcie dodać opakowanie sera, pokruszyć i wymieszać ze szpinakiem. Chwilę poddusić ze szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem ,według uznania. Ja to robię dość pikantnie.
Kotlety posypać solą i pieprzem. Dokładnie wetrzeć przyprawy. Na każdym ułożyć plaster szynki i rozsmarować warstwę szpinaku, nie za grubo. Zwinąć roladę, można spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano roladki. Dosłownie chwilę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i zapiekać w piekarniku około 45 minut w 180 stopni. Sprawdzić pod koniec widelcem twardość mięsa, czas pieczenia zależy jakie mięso zostało użyte do rolad, czasem wymaga dłuższego lub krótszego pieczenia.
Podawać na ciepło z ziemniakami, frytkami,surówkami itp. lub na zimno z pieczywem . Można polać sosem gorgonzola, tutaj przepis:https://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-gorgonzola/
Smacznego:)