Roladki wieprzowe w piwie

10.08.2019

Roladki wieprzowe w piwie, to fantastyczne danie obiadowe. Wyglądają zwyczajnie, takie sobie roladki ale smakują już niezwyczajnie. Piwo ,sos sojowy, por, te składniki podnoszą walory smakowe tego dania. Niezwykle smaczne, aromatyczne.

Mogą być podane z ziemniakami, ryżem ,kluskami śląskimi. Wybór należy do nas. Z każdym dodatkiem będą pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki

  • 500 g mięsa od szynki
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • zmiażdżone ziarna ziela angielskiego

Mięso pokroić na kotlety. Lekko zbić, posypać solą ,pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Pory umyć odciąć białe końcówki , przekroić je wzdłuż na połowę, następnie na na ukośne paski.

Na każdym kotlecie ułożyć plaster boczku, lub jak są większe to dwa plasterki , przykryć pokrojonym porem i ciasno zrolować. Spiąć wykałaczką i tak zrobić z pozostałymi..

Rozgrzać olej w rondelku, obsmażyć roladki , aż się zrumienią. Wlać połowę piwa, polać sosem sojowym ,posypać zielem i włożyć pozostały por. Dusić pod przykryciem na małym ogniu , mieszając i podlewając piwem. Do miękkości mięsa około 30-40 minut. Gotowe.

roladki schabowe z farszem z kurek

Smacznego:)

 

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *