Roladki wieprzowe w piwie, to fantastyczne danie obiadowe. Wyglądają zwyczajnie, takie sobie roladki ale smakują już niezwyczajnie. Piwo ,sos sojowy, por, te składniki podnoszą walory smakowe tego dania. Niezwykle smaczne, aromatyczne.
Mogą być podane z ziemniakami, ryżem ,kluskami śląskimi. Wybór należy do nas. Z każdym dodatkiem będą pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki
- 500 g mięsa od szynki
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 2 pory
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
Mięso pokroić na kotlety. Lekko zbić, posypać solą ,pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Pory umyć odciąć białe końcówki , przekroić je wzdłuż na połowę, następnie na na ukośne paski.
Na każdym kotlecie ułożyć plaster boczku, lub jak są większe to dwa plasterki , przykryć pokrojonym porem i ciasno zrolować. Spiąć wykałaczką i tak zrobić z pozostałymi..
Rozgrzać olej w rondelku, obsmażyć roladki , aż się zrumienią. Wlać połowę piwa, polać sosem sojowym ,posypać zielem i włożyć pozostały por. Dusić pod przykryciem na małym ogniu , mieszając i podlewając piwem. Do miękkości mięsa około 30-40 minut. Gotowe.
roladki schabowe z farszem z kurek
Smacznego:)