Roladki schabowe

05.04.2018

Świetny pomysł na schab aby trochę inaczej go podać. Roladki bardzo dobre są na ciepło, wtedy można podać jako drugie danie, albo na zimno wtedy będzie to pyszna przystawka. Czyli 2 w 1 🙂 Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 6-7 kotletów schabowych rozbitych dość cienko
  • MARYNATA
  • 1-2 kopiaste spore łyżki jogurtu naturalnego(1/3 szklanki)
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
  • pół płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz

Kotlety wcześniej rozbite posolić, posypać pieprzem, ułożyć w misce. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i polać schab w misce, przemieszać aby dokładnie połączyły się z marynatą. Odstawić na 1h do lodówki.

Farsz

  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 1 średnia kulka mozzarelli (około 100 gram)
  • 3-4 suszone morele
  • 3-4 suszone śliwki
  • 1 nieduże białko surowe lub pół dużego
  • 1 łyżka z brzuszkiem jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lub płaska łyżeczka chrzanu
  • 1 mała cebula
  • 2-3łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę posiekać podsmażyć na oleju. Pozostałe składniki farszu drobno pokroić i wszystko połączyć z jogurtem, musztardą i białkiem. Posolić, dodać pieprz i dokładnie wymieszać. Rozłożyć kotlet i rozsmarować farsz, zostawiając z każdej strony około 1 cm. Brzegi zawinąć do środka i teraz zwijamy roladkę ( tak jak gołąbki) ,łączenie spinamy wykałaczką. Tak zwinąć pozostałe kotlety. Rozgrzewamy patelnię dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy roladki około 1 minuty z każdej strony. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki, polewamy resztką sosu ze smażenia  i wkładamy na 40 minut do piekarnika. Ja podałam roladki na ciepło z brokułem polanym sosem czosnkowym.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.