14.07.2018
Nie chcemy znów podawać tradycyjnego schabowego możemy wykorzystać przepis na roladki. Farsz przygotowany ze świeżych kurek jest ciekawym sposobem wypełnienia roladek. Smakują również doskonale na zimno.
Składniki
- 4 kotlety schabowe około 1 cm grubości
- 500 g świeżych kurek
- kilka łyżek masła
- olej do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
- oregano,sólo,pieprz
- jajko
- bułka tarta
Kotlety rozbić aby powstały cienkie płaty, posolić, posypać pieprzem odstawić do lodówki. Kurki pokroić w kostkę posolić, posypać pieprzem i podsmażyć na masełku, kilka minut (około 10 minut) Czosnek posiekać w kostkę podsmażyć na masełku około 1 minuty, dołożyć do kurek. Całość posypać oregano w razie potrzeby dosolić do smaku, wymieszać farsz.
Kotlety posmarować cienko masełkiem( można czosnkowym) następnie rozsmarować farsz z kurek, zostawiając od brzegu na końcu około 1,5 cm . Zwijać roladki po skosie, będą tworzyły się takie sople. Tak wykonać pozostałe roladki.Gotowe panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni, na oleju do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 170 stopni około 40 minut,pod przykryciem.
Podajemy z ziemniaczkami z wody,frytkami i ulubioną surówką. Jeżeli zostaną jako dodatek do pieczywa pokrojone w plasterki.
Smacznego:)