Roladki drobiowe nadziewane białą kiełbasą

Roladki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 4 filety drobiowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 surowe kiełbasy
  • olej
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • kilka łyżek mąki pszennej

Sos

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Filety delikatnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Filety posolić, posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem. Odstawić na 30 minut.

Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz z połowy kiełbaski. Zwinąć po skosie, na sopel. Do 2 miseczek  wsypać mąkę i bułkę tartą, do trzeciej wbić jajko i roztrzepać.

Na patelni rozgrzać olej, roladki panierować w mące, jajku i bułce, kłaść na gorący tłuszcz. Zmniejszyć moc grzania i smażyć z każdej strony na złoty kolor.

W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, posypać mąką i zrobić zasmażkę. Mieszać cały czas i wlewać powoli bulion. Do szklanki odlać kilka łyżek bulionu i wlać śmietankę, wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki musztardy wymieszać i wlać do rondelka. Doprawić solą i pieprzem, chwilę podgrzać cały czas mieszając, nie gotować.

Roladki pokroić na plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać z ziemniakami puree i ulubionymi surówkami.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *