Roladki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:)
Składniki
- 4 filety drobiowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry żółtego sera
- 2 surowe kiełbasy
- olej
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
- kilka łyżek mąki pszennej
Sos
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Filety delikatnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Filety posolić, posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem. Odstawić na 30 minut.
Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz z połowy kiełbaski. Zwinąć po skosie, na sopel. Do 2 miseczek wsypać mąkę i bułkę tartą, do trzeciej wbić jajko i roztrzepać.
Na patelni rozgrzać olej, roladki panierować w mące, jajku i bułce, kłaść na gorący tłuszcz. Zmniejszyć moc grzania i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, posypać mąką i zrobić zasmażkę. Mieszać cały czas i wlewać powoli bulion. Do szklanki odlać kilka łyżek bulionu i wlać śmietankę, wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki musztardy wymieszać i wlać do rondelka. Doprawić solą i pieprzem, chwilę podgrzać cały czas mieszając, nie gotować.
Roladki pokroić na plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać z ziemniakami puree i ulubionymi surówkami.
Smacznego:)