14.08.2018
Rolada wieprzowa, która doskonale smakuje na gorąco jak również na zimno. Dość prosta w przygotowaniu nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego z szynki ( lub inne chudsze mięso)
- kilka plasterków chudego boczku lub szynki
- kilka plasterków żółtego sera
- kawałek pora
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- folia spożywcza
Jeżeli chodzi o doprawianie róbmy to według uznania. Dodajmy sól i pieprz do smaku, tak aby dopasować do siebie. Do mięsa dodajemy jajka,przyprawy,bułkę i dokładnie wyrabiamy.
Bierzemy prostokąt foli około 25/30 , rozkładamy na desce kuchennej lub na blacie . Na foli rozkładamy mięso mielone ( warstwa około 1 cm grubości) Na mięsie układamy boczek lub szynkę jeden plaster obok drugiego. Siekamy por na drobno i posypujemy boczek ( można to zastąpić papryką lub zrezygnować z tego dodatku). Nakrywamy plasterkami sera. Bierzemy dłuższy koniec folii i zaczynamy zawijanie rolady pomagając sobie folią. Po każdym zwinięciu dociskamy przez folię. Tak do końca, aż zwiniemy całość . Owijamy folią i rolujemy na desce raz w górę raz w dół aby dokładnie się zacisnęła. Gotową najlepiej włożyć do jakiejś długiej blaszki(bez folii) łączeniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 45- 50 minut. Podawać z ziemniakami lub po wystudzeniu kroić jak wędlinę w plastry.
Smacznego:)