Rolada wieprzowa

 

14.08.2018

Rolada wieprzowa, która doskonale smakuje na gorąco jak również na zimno. Dość prosta w przygotowaniu nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. 

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki ( lub inne chudsze mięso)
  • kilka plasterków chudego boczku lub szynki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • kawałek pora
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • folia spożywcza

Jeżeli chodzi o doprawianie róbmy to według uznania. Dodajmy sól i pieprz do smaku, tak aby dopasować do siebie. Do mięsa dodajemy jajka,przyprawy,bułkę i dokładnie wyrabiamy.

Bierzemy prostokąt foli około 25/30 , rozkładamy na desce kuchennej lub na blacie . Na foli rozkładamy mięso mielone ( warstwa około 1 cm grubości) Na mięsie układamy boczek lub szynkę jeden plaster obok drugiego. Siekamy por na drobno i posypujemy boczek ( można to zastąpić papryką lub zrezygnować z tego dodatku). Nakrywamy plasterkami sera. Bierzemy dłuższy koniec folii i zaczynamy zawijanie rolady pomagając sobie folią. Po każdym zwinięciu dociskamy przez folię. Tak do końca, aż zwiniemy całość . Owijamy folią i rolujemy na desce raz w górę raz w dół aby dokładnie się zacisnęła.  Gotową najlepiej włożyć do jakiejś długiej blaszki(bez folii) łączeniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 45- 50 minut. Podawać z ziemniakami lub po wystudzeniu kroić jak wędlinę w plastry.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.