Rolada indycza

19.08.2018

W ostatnim czasie rolady zagościły w mojej kuchni na dłużej. Mojej rodzinie bardzo smakują. Świetne są na gorąco jako danie obiadowe z dodatkami jak również na zimno do pieczywa. Okazuje się , że można w środek dodawać wszystko w zależności od upodobań. Moja rolada indycza jest z szynką, serem, porem oraz marchewką. Wyszło kolorowo. W sprawie rolad będzie ciąg dalszy. A tymczasem zapraszam na roladę i indyka:)

Składniki

  • 80 dkg mięsa mielonego z fileta indyka
  • kilka plastrów szynki z tłuszczykiem
  • kilka plastrów żółtego sera (gouda,mozarella)
  • 1 marchew pokrojona w kostke
  • kawałek pora pokrojonego w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku
  •  1 łyżeczka pieprzu lub według uznania
  • 2 łyżeczki soli lub według uznania
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • folia spożywcza
  • długa wąska foremka
  • olej lub 1 łyżka masła

Przyprawy dodajemy zawsze według własnych upodobań.

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Czosnek drobno posiekać dodać do mięsa. Dołożyć pozostałe składniki po za marchewką. Marchew około 10 minut podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodać do mięsa, całość dokładnie wyrobić. Na desce do krojenia rozłożyć folię. Nakładać mięso formując prostokąt ( taki na wielkość deski do krojenia) Następnie plasterki sera, pora,marchew i na wierzch szynkę. Zwijamy od dłuższego boku pomagając sobie folią. Trzymać za brzeg folię i podwijać do środka za każdym razem dociskając dobrze roladę. Na końcu zrolować wraz z folią i rolować chwilę po desce. Następnie folię zdjąć i włożyć do foremki zwinięciem do dołu. Można powciskać na wierzchu płatki z czosnku, migdałów itp . Piec w 180 stopni około 45-50 minut. Ja podawałam roladę z sosem z pieczarek i knedlikiem czeskim. Było wyśmienite:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *