Pyzy ziemniaczane

05.04.2019

Z ziemniakami możemy stale eksperymentować. Jest to wdzięczne warzywo  ,z którym można wiele zrobić. Dzisiaj powróciłam do tradycyjnych klusek ziemniaczanych, potocznie zwanych pyzami.Pamiętam moją babcię ścierającą ręcznie ziemniaki, dziś mamy dużo łatwiej i można je robić znacznie częściej bez zbyt dużego wysiłku.Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • jajko
  • 3 łyżeczki soli
  • pieprz,sól

Ziemniaki obrać, 0,5 kg ugotować z 1 łyżeczką soli, resztę zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć ściereczką,płyn zachować. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko,wsypać mąkę, 1 łyżeczkę soli. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać soku z ziemniaków ( gdy będzie zbyt suche) Rękami formujemy okrągłe pyzy, wkładamy do wrzątku gotujemy ok 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z sosem mięsnym,zasmażaną kapustą lub innymi dodatkami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *