Pyra faszerowana pieczona

Pyra faszerowana to doskonały pomysł na danie z ziemniaków. Można serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Bardzo fajnie komponuje się z jesiennymi warzywami z wody lub duszonymi: fasolka ,kukurydza, pomidorki może być kalafior czy brokuł.

U siebie podałam w towarzystwie jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem, surówki z kapusty pekińskiej z pieczonym mięsem z kurczaka. U mnie było na bogato ale samodzielne danie, również się sprawdzi. Pyra faszerowana polana jogurtem lub sosem czosnkowym jest pycha. Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 10 średnich ziemniaków
  • 300 g sera wędzonego
  • cebula
  • główka czosnku
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obrać obgotować w osolonej wodzie około 15 minut, na wpół miękko, wystudzić.

Cebulę, czosnek posiekać. Wystudzone ziemniaki przekroić, wydrążyć delikatnie środki np łyżeczką. Wydrążone środki razem z serem pokroić w kostkę.

Rozgrzać olej zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojony ser z ziemniakami chwilę podsmażyć. Doprawić pieprzem, solą i przyprawą do ziemniaków. Przyprawy według własnego uznania, do smaku.

Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Środki ziemniaków wypełniać farszem, każdy ziemniak owinąć dookoła plastrem boczku. Układać w naczyniu do zapiekania, posypać wierzch przyprawą do ziemniaków. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Wyjąć podawać według uznania z jogurtem, surówką lub dodatkiem pieczonego mięsa.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *