21.02.2018
Witam bardzo ciepło wszystkich, zwłaszcza teraz kiedy zima jeszcze nie odpuszcza i nadchodzą mrozy. To nikogo nie powinno dziwić w lutym, ale jak do tej pory było całkiem ciepło jak na tę porę roku.
Dzisiaj zaproponuję danie, które dość łatwo się przyrządza. Można wykonać z cielęciny lub wołowiny. Podawać z ziemniakami, bardzo dobrze smakuje z kluskami śląskimi ale również i ryżem. Można oczywiście pozostać tylko przy surówce.
Składniki:
- 4 kotlety cielęce lub wołowe ( ok 1 cm grubości)
- 1 średnia marchew
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1/2 małego pora tylko biała część
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina( jeżeli robimy z wołowiny)
- 1/2 szklanki gorącej wody
- sól,pieprz do smaku, słodka papryka opcjonalnie
- 1 łyżka mąki(opcjonalnie)
- szeroki rondel najlepiej z grubym dnem
Mięso delikatnie rozbijamy płaską stroną tłuczka. Jeżeli mamy rondel z grubym dnem, rozgrzać garnek, pokropić wodą w celu sprawdzenia jego rozgrzania, jeżeli kropelki zamieniają się w małe kuleczki tzn rozgrzany odpowiednio. Garnek rozgrzewamy oczywiście bez tłuszczu. Jeżeli mamy normalny garnek lub głęboką patelnię rozgrzewamy trochę oleju i wkładamy mięso podsmażamy z obydwu stron do zrumienienia.Jeżeli garnek z dnem grubym, wkładamy do suchego garnka, przykrywamy pokrywką i ok 1 min do zrumienienia i na drugą stronę.Wcześniej warzywa ścieramy na jarzynowej tarce solimy odrobinę, posypujemy pieprzem i dodajemy do podpieczonego mięsa i dusimy z mięsem ok 15 min na wolnym ogniu. ( jeżeli mamy mięso wołowe to w tym miejscu dajemy wino).Kostkę bulionową mieszamy w 1/2 szkl gorącej wody i wlewamy po 15 minutach duszenia warzyw do mięsa i gotujemy powoli do miękkości mięsa razem czas gotowania ok 1 h( ze względu na rodzaj mięsa może się wydłużyć)
Pod koniec gotowania, jeżeli uznamy, że chcemy zagęścić potrawkę dodajemy łyżkę mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody. Wlewamy i chwilę gotujemy. Lub zostawiamy w wersji bez mąki, też jest dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku, można odrobinę słodkiej papryki w proszku dodać.
Smacznego:)