Niezwykłe danie na wyjątkowe obiady czy ciepłe kolacje. Jeżeli chcecie uzyskać efekt, wow przy okazji spotkania rodziny, znajomych, przyjaciół, szczerze polecam. Z pewnością na dokładki trzeba się przygotować:)
Składniki
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- kilka plastrów szynki dojrzewającej
- sól, pieprz do smaku
Sos
- 400 g śliwek
- 50 g powideł śliwkowych
- 80 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- sólo,pieprz
Śliwki wypestkować ,przeciąć na połówki. Polędwiczki pociąć na plastry około 1 cm grubości. Posolić posypać pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć polędwiczki na złoty kolor z dwóch stron. Przełożyć na talerz.Składniki na sos wymieszaj ze sobą wlej na patelnię po smażeniu. Dodaj połówki śliwek, włóż mięso i duś około 15 minut na wolnym ogniu( mieszać co chwilę).W piekarniku nagrzanym do 180 stopni chwilę podpiecz szynkę( brzegi zaczną się wywijać) Polędwiczki podawaj polane sosem z plastrami szynki. Jako dodatek ziemniaki puree.
Smacznego:)