Pierś z kurczaka w panierce kukurydzianej

 

30.07.2018

Pierś jest cenionym kawałkiem kurczaka. Najchudszym i zawierającym najmniej cholesterolu. Dlatego w mojej kuchni jest przyrządzany najczęściej. Taki kotlet uwielbiają dzieci, również dorośli z chęcią po niego sięgają, w smaku przypomina kurczaka z restauracji Mcdonalds.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • tymianek lub oregano
  • olej
  • sól,pieprz

Piersi podzielić na 4 sznycle. Jogurt wymieszać z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Zalać piersi odstawić pod przykryciem do lodówki na 2h. Wyjąć oczyścić lekko, maczać w mące, jajku, rozgniecionych płatkach i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na  papierowym ręczniku. Podawać z ryżem,ziemniakami ,frytkami lub jako samodzielne danie.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.