30.07.2018
Pierś jest cenionym kawałkiem kurczaka. Najchudszym i zawierającym najmniej cholesterolu. Dlatego w mojej kuchni jest przyrządzany najczęściej. Taki kotlet uwielbiają dzieci, również dorośli z chęcią po niego sięgają, w smaku przypomina kurczaka z restauracji Mcdonalds.
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- tymianek lub oregano
- olej
- sól,pieprz
Piersi podzielić na 4 sznycle. Jogurt wymieszać z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Zalać piersi odstawić pod przykryciem do lodówki na 2h. Wyjąć oczyścić lekko, maczać w mące, jajku, rozgniecionych płatkach i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ryżem,ziemniakami ,frytkami lub jako samodzielne danie.
Smacznego:)