Pierogi z kurczakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Czasami zostaje pieczone mięso z kurczaka, które można wykorzystać do pierogów. Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie pierogów co zmienia ich smak na korzyść. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku ale jest go stosunkowo niewiele, bo pierogi dość krótko smażymy.
Podajemy z gotowanymi warzywami z wody lub sosami, czosnkowym, pomidorowym, ziołowym itp. Pierogi pyszne polecam:)
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 upieczone filety z kurczaka
- mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- świeża bazylia, oregano lub suszone
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciepłej wody
Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski. Dodajemy ryż, pokrojone suszone pomidory, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy i porcjami dolewamy ciepłą wodę, zarabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji plasteliny. W zależności od potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 20 cm. Nakładamy farsz zlepiamy brzegi widelcem. Pierogi smażymy w głębokim oleju. Po wyjęciu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z warzywami lub sosami.
Smacznego:)