Pierogi z serem gorgonzola

 

Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów, moim skromnym zdaniem wszystkie są bardzo dobre. Zapraszam na nie co inne pierogi od tych , które znamy, zapewniam, że również będą smaczne.

Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje pierogi z sosem czosnkowym były świetne. Zapraszam do moich archiwalnych przepisów na pierogi

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

Nadzienie

  • 100 g białego sera
  • 150 g sera gorgonzola
  • średnia papryka czerwona lub żółta
  • 4 pieczarki
  • żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, szczypta

dodatkowo

  • rozmącone jajko
  • sezam

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie dodać mąki, zbyt tępę ciepłej wody dolać. Ma być elastyczne ciasto, które łatwo rozwałkować na stolnicy.

Pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju ( 10 minut), wystudzić . Ser biały przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser pleśniowy, żółtko. Paprykę pokroić w kostkę dodać razem z pieczarkami do sera ,całość dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek , niezbyt gruby. Szklanką wykrawać kółka, na każdym układać łyżkę farszu, brzegi fantazyjnie zlepiać.

Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i partiami wrzucać pierogi. Kiedy wypłyną wyjmować, osączać z wody i układać na tacy.

Przed podaniem zapiekać na tłuszczu, na rozgrzanej patelni.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *