30.06.2019
Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów, moim skromnym zdaniem wszystkie są bardzo dobre. Pieczone z kruchego ciasta smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek do zup np czerwonego barszczyku. Pieczone z serem właśnie doskonale smakują z czerwonym barszczem zamiast krokietów ,pasztecików itp.
Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje pierogi z sosem czosnkowym były świetne. Zapraszam do moich archiwalnych przepisów na pierogi
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 100 g białego sera
- 150 g sera gorgonzola
- średnia papryka czerwona lub żółta
- 4 pieczarki
- żółtko
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, szczypta
dodatkowo
- rozmącone jajko
- sezam
Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki posiekać ,podsmażyć na oleju ( 10 minut), wystudzić . Ser biały przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser pleśniowy, żółtko. Paprykę pokroić w kostkę dodać razem z pieczarkami do sera ,całość dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek , niezbyt gruby. Szklanką wykrawać kółka, na każdym układać łyżkę farszu, brzegi fantazyjnie zlepiać. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego:)