Pierogi pieczone z serem

30.06.2019

Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów, moim skromnym zdaniem wszystkie są bardzo dobre. Pieczone z kruchego ciasta smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek do zup np czerwonego barszczyku. Pieczone z serem właśnie doskonale smakują z czerwonym barszczem zamiast krokietów ,pasztecików itp.

Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje pierogi z sosem czosnkowym były świetne. Zapraszam do moich archiwalnych przepisów na pierogi

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 100 g białego sera
  • 150 g sera gorgonzola
  • średnia papryka czerwona lub żółta
  • 4 pieczarki
  • żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, szczypta

dodatkowo

  • rozmącone jajko
  • sezam

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki posiekać ,podsmażyć na oleju ( 10 minut), wystudzić . Ser biały przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser pleśniowy, żółtko. Paprykę pokroić w kostkę dodać razem z pieczarkami do sera ,całość dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek , niezbyt gruby. Szklanką wykrawać kółka, na każdym układać łyżkę farszu, brzegi fantazyjnie zlepiać. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.