Pierogi drożdżowe

Zazwyczaj ciasto drożdżowe kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym.

Składniki

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • szczypta soli

Farsz

  • filet z kurczaka, pokrojony w drobną kostkę
  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • przyprawa do gyrosa
  • 30 dkg pieczarek, drobno pokrojonych
  • sól, pieprz

Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, ma być elastyczne jak na pierogi. Odstawić na 30 minut pod przykryciem.

Filet z kurczaka posypać przyprawą do gyrosa, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i podsmażyć na złoty kolor.Wyjąć do miseczki, patelnie umyć. Wlać ponownie olej, podgrzać wrzucić czosnek , cebulę i zeszklić. Następnie dodać kapustę, pieczarki i paprykę , dusić około 2 minut. Na koniec wsypać kukurydzę doprawić solą i pieprzem według uznania i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe placki( większą szklanką, małym talerzykiem) nakładać farsz, zlepiać brzegi i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym i czosnkowym.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.