Zazwyczaj ciasto drożdżowe kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym.
Składniki
Ciasto
- 3 żółtka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/4 kostki margaryny
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 dkg drożdży
- szczypta soli
Farsz
- filet z kurczaka, pokrojony w drobną kostkę
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- przyprawa do gyrosa
- 30 dkg pieczarek, drobno pokrojonych
- sól, pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, ma być elastyczne jak na pierogi. Odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Filet z kurczaka posypać przyprawą do gyrosa, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i podsmażyć na złoty kolor.Wyjąć do miseczki, patelnie umyć. Wlać ponownie olej, podgrzać wrzucić czosnek , cebulę i zeszklić. Następnie dodać kapustę, pieczarki i paprykę , dusić około 2 minut. Na koniec wsypać kukurydzę doprawić solą i pieprzem według uznania i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe placki( większą szklanką, małym talerzykiem) nakładać farsz, zlepiać brzegi i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym i czosnkowym.
Smacznego:)