Pieczeń po Toskańsku

11.03.2018

Dzisiaj zajrzałam do kuchni włoskiej i udało się przygotować Pieczeń po Toskańsku. W oryginale przepisu jest wieprzowina Ja zamieniłam to na cielęcinę i wśród warzyw w mojej wersji nie ma oliwek. 

Składniki

  • 3 gałązki rozmarynu (dałam suszony 2 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 80 dkg- 1 kg wieprzowiny( u mnie cielęcina)
  • 1 cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 15 dkg czarnych oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz do smaku

Czosnek drobno posiekać i wymieszać z rozmarynem. Zetrzeć skórkę ze sparzonych cytrusów dodać do czosnku. Warzywa( marchew,selera) pokroić w słupki. Na mięsie zrobić nacięcia i powciskać do środka część warzyw. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym przykryć mieszanką czosnku, skropić sokiem z cytrusów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1,5 h. Po 30 minutach dołożyć pozostałe marchewki, selera i pokrojoną w plasterki cebulę. Całość podlać winem. Pomidorki przeroić na pół i razem z oliwkami włożyć na 10 min przed końcem pieczenia. Posypać solą,pieprzem i dodać cukier trzcinowy.

Pieczeń bardzo dobra jest na gorąco i na zimno z pieczywem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *