Pałki kurczaka z sezamem i pomarańczą

 

Szybko i smacznie , tak można określić to danie. Najlepiej  mięso zamarynować kilka godzin wcześniej, wtedy będzie wyjątkowo smaczne.  Dodana pomarańcza pod koniec pieczenia sprawia ,że aromat i smak dania jest wyjątkowy.

Składniki

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól,pieprz
  • 4 łyżki sezamu
  • 1-2 pomarańcze
  • 2-3 ząbki czosnku

Pałki umyć. Sos sojowy, olej, przeciśnięty czosnek, pieprz ,sól ( według uznania) wymieszać na jednolity sos. Pałki włożyć do miski z pokrywką polać sosem, zamknąć miskę, potrząsając miską  mieszać mięso w marynacie.

Przygotować sezam na talerzu i obtoczyć w nim pałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w 180 stopni ok 45 minut

Pomarańcze obrać ze skóry,do miąższu bez białej skórki. Pokroić w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypać pałki i dalej zapiekać. Przed wyjęciem sprawdzić twardość mięsa widelcem. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć.

Podawać z warzywami z wody,z patelni lub według uznania.

Smacznego:).

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *