Szybko i smacznie , tak można określić to danie. Najlepiej mięso zamarynować kilka godzin wcześniej, wtedy będzie wyjątkowo smaczne. Dodana pomarańcza pod koniec pieczenia sprawia ,że aromat i smak dania jest wyjątkowy.
Składniki
- 6-8 pałek z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- sól,pieprz
- 4 łyżki sezamu
- 1-2 pomarańcze
- 2-3 ząbki czosnku
Pałki umyć. Sos sojowy, olej, przeciśnięty czosnek, pieprz ,sól ( według uznania) wymieszać na jednolity sos. Pałki włożyć do miski z pokrywką polać sosem, zamknąć miskę, potrząsając miską mieszać mięso w marynacie.
Przygotować sezam na talerzu i obtoczyć w nim pałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w 180 stopni ok 45 minut
Pomarańcze obrać ze skóry,do miąższu bez białej skórki. Pokroić w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypać pałki i dalej zapiekać. Przed wyjęciem sprawdzić twardość mięsa widelcem. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć.
Podawać z warzywami z wody,z patelni lub według uznania.
Smacznego:).