30.10.2018
Kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami to wyśmienite danie obiadowe. Kiedy chcemy zaskoczyć gości, rodzinę i podać filety z kurczaka w innym stylu, szczerze polecam. Delikatne, smaczne, można podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami z wody z dodatkiem ulubionych surówek.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- pieprz i sól
- wykałaczki
Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na patelni około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki dokładnie wymieszać, odstawić.
Piersi z kurczaka naciąć z boku, robiąc w środku kieszonkę. Uważać aby ona się wytworzyła między dwoma płatami mięsa, aby nie przeciąć, bo farsz wypłynie . Piersi dokładnie posolić , posypać pieprzem na wierzchu i w środku kieszonki. Do środka wkładamy farsz, dwa brzegi mięsa spinamy wykałaczką lub dwoma, aby farsz nie wypłynął. Tak postępujemy z wszystkimi filetami. Jajko roztrzepać, przygotować bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać olej, maczać filety w jajku, bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 30 minut w 180 stopni.
Smacznego:)