09.02.2019
Ciekawe kotlety mielone nadziewane szpinakiem, formowane tak aby przypominały popularne kartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje ,że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- średniej wielkości ziemniak starty na miałko
- żółtko
- posiekana biała część pora
- łyżka sera żółtego
- kawałek czerwonej,posiekanej papryki
- sólo,pieprz
- bułka tarta
- 3-4 ząbki czosnku,posiekany
- 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- łyżka masła
Starty ziemniak odcisnąć, dodać do mięsa. Dołożyć żółtko,por,sól i pieprz do smaku,dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
Rozgrzać łyżkę masła,włożyć czosnek, zeszklić. Dołożyć rozmrożony szpinak,paprykę,ser, dodać sól i pieprz według uznania, podsmażyć około 5-7 minut.
Przygotować na talerzu bułkę tartą. Z mięsa mielonego formujemy okrągłe placki,na środek nakładamy łyżkę farszu. Brzegi bierzemy do góry i sklejamy. Formujemy podłużny kotlet na kształt kluski( można maczać ręce w wodzie lub oliwie będzie łatwiej)Obtaczamy dokładnie w bułce odkładamy na deskę.
Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni,układamy kotlety i smażymy. Turlamy po patelni aby dookoła się opiekały z każdego boku aby się nie spłaszczyły. Można zrobić tradycyjne kotlety jak ktoś nie chce się bawić w robienie z mięsa klusek. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale komponują się buraczki na ciepło.
Smacznego:)