Mielone jak kartacze

 

 

09.02.2019

Ciekawe kotlety mielone nadziewane szpinakiem, formowane tak aby przypominały popularne kartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje ,że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • średniej wielkości ziemniak starty na miałko
  • żółtko
  • posiekana biała część pora
  • łyżka sera żółtego
  • kawałek czerwonej,posiekanej papryki
  • sólo,pieprz
  • bułka tarta
  • 3-4 ząbki czosnku,posiekany
  • 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka masła

Starty ziemniak odcisnąć, dodać do mięsa. Dołożyć żółtko,por,sól i pieprz do smaku,dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

Rozgrzać łyżkę masła,włożyć czosnek, zeszklić. Dołożyć rozmrożony szpinak,paprykę,ser, dodać sól i pieprz według uznania, podsmażyć około 5-7 minut.

Przygotować na talerzu bułkę tartą. Z mięsa mielonego formujemy okrągłe placki,na środek nakładamy łyżkę farszu. Brzegi bierzemy do góry i sklejamy. Formujemy podłużny kotlet na kształt kluski( można maczać ręce w wodzie lub oliwie będzie łatwiej)Obtaczamy dokładnie w bułce odkładamy na deskę.

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni,układamy kotlety i smażymy. Turlamy po patelni aby dookoła się opiekały z każdego boku aby się nie spłaszczyły. Można zrobić tradycyjne kotlety jak ktoś nie chce się bawić w robienie z mięsa klusek. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale komponują się buraczki na ciepło.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.