Lubelskie parowańce

Lekkie słodkie danie, dość proste w przygotowaniu. Kluski można nadziewać tym co mamy, dżem, świeże owoce czy jak w tym przepisie serek   Zaczynają pojawiać się truskawki ,więc możemy razem z serkiem dać truskawkę. Moje kluski tak jak w oryginalnym przepisie z gazety z lat 90. Polecam są pyszne na ciepło i zimno:

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml śmietany 18 % do gotowania

Sos karmelowy

  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany 30 %

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne słone
  • serek waniliowy homogenizowany 2 szt małe

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie wlać ciepłe mleko ,dodać 2 łyżki cukru, dodać pokruszone  drożdże. Miskę nakryć odstawić w cieple do wyrośnięcia drożdży. Kiedy rozczyn jest gotowy, dodać jajka, sól, śmietanę ,cukier waniliowy, wymieszać wyrobić elastyczne ciasto. Gdy zbyt gęste dodać trochę mleka, zbyt rzadkie dosypać mąki. Musi być takie aby z łatwością można było formować kluski. Miskę ponownie przykryć, odstawić na min 1h do wyrośnięcia ciasta.

Z gotowego ciasta formować kulki, spłaszczyć. Na każdą nakładać łyżeczkę seraka. Rogi zawijać do góry ,zlepić ,uformować kluskę i ułożyć na stolnicy posypanej mąką do wyrośnięcia.

W tym czasie zagotować wodę w garnku, ułożyć na nim sitko, odporne na temp, wyłożyć go papierem do pieczenia. Układać partiami kluski ,sitko nakryć pokrywką .Parować ok 20 minut.

Sos

Cukier wsypujemy na patelnię, nie mieszamy czekamy, aż się rozpuści. Wlewamy powoli śmietanę i mieszamy rózgą dość intensywnie na wolnym ogniu. Gotujemy ok 15 min, aż masa będzie gładka.

Kluski układamy na talerzach, polewamy sosem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami i gotowe:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *