Łopatka w sosie Normandzkim

11.07.2019

Bardzo chętnie odwiedziłabym klimatyczne miejsca w Normandii i posmakowała tamtejszych smakołyków. Na terenie Normandii nie ma ani jednej winnicy. Tutejszy klimat nie sprzyja produkcji wina. Za to w regionie roi się od sadów jabłkowych, gdzie produkuje się między innymi cydr. Normandia słynie również ze swoich produktów nabiałowych ,to właśnie tam wyrabia się mnie więcej połowę serów, masła i śmietany ,które dostarcza cała Francja.

Na razie do Normandii się nie wybieram ale dzisiaj przygotowałam obiad posiłkując się przepisem z tamtejszej kuchni. Przepis pochodzi z książki z lat 80 . Danie niezwykle smaczne z dość gęstym sosem. Nie mogło oczywiście w nim zabraknąć cydru i jabłek. Nie mogłam tam kupić więc produkty pochodzą z Polskiego sklepu. Nie Wiem jak smakuje oryginał ale uważam ,że moje danie wyszło całkiem niezłe:)

Składniki

  • 40 g masła
  • 10 małych szalotek
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • 500 g łopatki
  • 300 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 jabłko pokrojone w plastry ,bez ziaren
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól , pieprz

Na patelni rozgrzać połowę masła, dodać czosnek ,szalotki ,zeszklić. Wyjąć na miseczkę. Mięso podzielić na mniejsze porcje włożyć na patelnię po smażeniu cebuli i przyrumienić. Dodać szalotki, czosnek.

Cydr wymieszać z octem i musztardą ,wlać do mięsa. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

W międzyczasie rozgrzać na patelni resztę masła ,włożyć jabłka ,posypać cukrem i lekko przyrumienić. Wyłożyć na talerz.

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę sosu z mięsa i dokładnie wymieszać , następnie wlać do mięsa. Dołożyć jabłka, przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać jeszcze ok 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:)

wieprzowina po Grecku

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *