05.02.2019
Ciekawy przepis kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pachnie przyprawami jest niezwykle aromatyczna. Danie dość proste w przygotowaniu. Musimy zaopatrzyć się w kilka nietypowych przypraw ale myślę, że jak posmakujecie tej potrawki będzie częstym gościem u Was w domu:)
Składniki
- 500 g polędwiczek z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 400 g ryżu jaśminowego,gotowanego
- 2 saszetki pasty Tom Yum Kanokwan
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- ok 2 cm korzenia imbiru pokrojonego w paski
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sosu Sriracha
- 100 g kapusty pekińskiej pokrojonej w kostkę( biała część)
- 2 łyżki rodzynek
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki zapiekanej cebulki
- sól morska
Mięso wymieszać z saszetką pasty Tom Yum,doprawić solą morską. Obsmażyć na 2 łyżkach oleju kokosowego.Marchewkę obgotować w wodzie ok 3 minut. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju kokosowego, dodać imbir, roztrzepane jajka i sos Sriracha. Mieszać, aż jajka się zetną.Dodać marchewkę,kapustę pekińską,rodzynki,orzechy. Energicznie mieszamy dodajemy mięso oraz ryż. Doprawić pastą curry,sosem sojowym i zapiekaną cebulką.
Smacznego:)