Kurczak z ananasem w wiosennych barwach, to prawdziwy przysmak dla osób lubiących dania mięsne z owocami, o nie co słodkim smaku. Doskonały dodatek do ryżu na sypko, ugotowanym z dodatkiem curry. Lekka potrawa, szybka i prosta w przygotowaniu. Szczerze polecam wyśmienicie smakuje i pięknie się prezentuje.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- puszka ananasów
- 1 mała śmietanka 30 %
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku
- curry
- olej
Filety z kurczaka kroimy w kostkę wkładamy do miseczki, posypujemy pieprzem, solą, papryką, przyprawą curry( według uznania)i dokładnie mieszamy. Miskę nakrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę, sok odlewamy do szklanki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor. Wsypujemy pokrojonego ananasa i chwilę dusimy. Następnie dolewamy 1/2 szklanki soku z ananasa i dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Odlewamy kilka łyżek sosu z patelni do szklanki, dodajemy 1/2 szklanki śmietany i mieszamy. Wlewamy do sosu, chwilę podgrzewamy do zgęstnienia, nie gotujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Podajemy z gotowanym ryżem.
Smacznego:)