Kurczak w warzywach

30.08.2019

Lekkie i bardzo smaczne danie. Dla niecierpliwych, zabieganych ceniących sobie różnorodność na talerzu.  Kawałki kurczaka, zanurzone w warzywnym ,aromatycznym sosie, podane w towarzystwie ryżu curry, smakują wyśmienicie.

Z powodzeniem możemy zaserwować jako danie obiadowe lub jako ciepłą kolację.Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 500 g filetów z kurczaka pokrojonych w większą kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • jabłko starte na tarce jarzynowej
  • cebula posiekana w kostkę
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, curry, pieprz cayenne
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić. Rozgrzać olej i masło na patelni. Włożyć kurczaka, zrumienić z każdej strony. Następnie dodać cebulę, jabłko i paprykę, wymieszać. Przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodać pomidory wraz z zalewą oraz rodzynki.Jeszcze dusić razem około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz curry. Można posypać świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.

Podawać z ryżem curry ugotowanym na sypko.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *