Kurczak w musztardzie i miodzie

 

Maj niestety nie jest taki majowy, pogoda bardzo kapryśna, nie nastraja pozytywnie. Myślę, że dobrym antidotum na poprawę humoru może być smaczny domowy obiad. Jeżeli uda nam się go jeszcze przygotować szybko i sprawnie z pewnością ,każdy będzie zadowolony. Zapraszam na szybkie i proste danie obiadowe:)

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki białej gorczycy
  • sól, pieprz według uznania

Dodatkowo

  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki oleju

Z podanych składników przygotować marynatę. Udka umyć, włożyć do miski, polać marynatą, dokładnie wymieszać z mięsem . Miskę przykryć wstawić na 1 h do lodówki.

Ziemniaki obrać gotować 10 minut w osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić na plasterki.

Dno naczynia do pieczenia wysmarować olejem. Ułożyć ziemniaki, posypać majerankiem. Na ziemniakach położyć kurczaka, polać marynatą z miski.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie  mięso przekręcić na drugą stronę, temp ustawić na 180 stopni i zapiekać kolejne 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić twardość mięsa. W razie konieczności czas wydłużyć.

Podawać z ulubionymi  dodatkami.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *