Krokiety z naleśników

Naleśniki, naleśniki, chyba większość z nas je uwielbia. Można je robić na rozmaite sposoby, z różnym nadzieniem w wersji na słono i słodko. Krokiety z naleśników to bardzo szybkie danie, które z powodzeniem można podać do obiadu w towarzystwie czerwonego barszczyku, lub na kolację z różnymi sosami.

U mnie dzieci uwielbiają z sosem pomidorowym. Smakują doskonale na zimno jak i na ciepło. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

Naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Dodatkowo

  • 5 parówek z szynki
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Z podanych składników przygotować ciasto. Odstawić na około 15 minut.

Z parówek zdjąć osłonki, każdą przekroić na pół. Ser pokroić w słupki o długości parówki, po dwa kawałki na każdą parówkę będą potrzebne.

Naleśniki smażymy na lekko złoty kolor. Starajmy się smażyć jak najcieńsze placki. Odkładamy na talerz. Następnie układamy pojedynczo  na desce, na środek każdego kładziemy parówkę, z dwóch stron parówki po kawałku sera. Składamy brzegi, bok pawy i lewy do środka. Następnie zawijamy od góry do dołu. Układamy zwinięciem do dołu. Można rownież zwinąć w roladkę, jest szybciej i też będzie dobrze wyglądać.

 

Jajko roztrzepujemy na głębokim talerzu, na drugi wsypujemy bułką tartą. Olej rozgrzewamy na patelni. Każdy naleśnik panierujemy dokładnie w jajku, bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Gotowe. Podajemy z barszczykiem lub z ulubionymi sosami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *