Kotlety z ziemniaków

30.07.2019

Szybkie i proste danie obiadowe. Bardzo ekonomiczne i bardzo smaczne. Kotlety podałam z sosem gorgonzola

To zestawienie jest doskonałe, również surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych.

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko+ 1 jako do panierki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oliwy + kilka łyżek do smażenia kotletów
  • 1 cebula posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Sos

sos gorgonzola przepis

Ziemniaki przepuścić przez praskę. Rozgrzać masło na patelni , zeszklić czosnek i cebulę ,dodać do ziemniaków. Rozgrzać olej na patelni, dodać boczek lekko zrumienić, przełożyć do ziemniaków. Wbić jajko, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Jajko wbić do miseczki, bułkę tartą  wsypać na talerz. Formować kotlety takie jak mielone. Panierować w jajku ,bułce i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Sos gorgonzola przygotować według przepisu

Podawać polane sosem i ulubioną surówką. Gotowe.

Smacznego:)

.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *