Szybkie i proste danie obiadowe. Bardzo ekonomiczne i bardzo smaczne. Kotlety podałam z sosem gorgonzola
To zestawienie jest doskonałe, również surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych.
Składniki
- 6 średnich ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko+ 1 jako do panierki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oliwy + kilka łyżek do smażenia kotletów
- 1 cebula posiekana
- 2-3 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- bułka tarta
Sos
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Rozgrzać masło na patelni , zeszklić czosnek i cebulę ,dodać do ziemniaków. Rozgrzać olej na patelni, dodać boczek lekko zrumienić, przełożyć do ziemniaków. Wbić jajko, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Jajko wbić do miseczki, bułkę tartą wsypać na talerz. Formować kotlety takie jak mielone. Panierować w jajku ,bułce i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Sos gorgonzola przygotować według przepisu
Podawać polane sosem i ulubioną surówką. Gotowe.
.