Kotlety schabowe w sosie miodowo-musztardowym, to bardzo proste danie obiadowe a zarazem bardzo ciekawy pomysł na podanie schabowego. Mięso bardzo smaczne, sos zawiesisty, aromatyczny. Jako dodatek proponuję kluski śląskie, lub puree ziemniaczane i gotowane warzywa . Szczerze polecam, nie co odmiany dla naszego schabowego, nie zaszkodzi:) Zapraszam po przepis.
- 4-6 kotletów schabowych grubszych
- 1 szalotka, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- olej
Kotlety doprawić pieprzem, solą, odstawić. Masło rozgrzać na głębokiej patelni, wrzucić szalotkę oraz czosnek , zeszklić. Wyjąć do miseczki, na patelnię wlać kilka łyżek oleju, podsmażyć kotlety z każdej strony na rumiano. Dodać szalotkę i czosnek, wymieszać. Bulion połączyć z musztardą, miodem i wlać do mięsa. Przykryć i dusić około 40 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wino, śmietanę oraz 2-3 łyżki sosu z patelni, razem połączyć i wlać do potrawy. Chwilę podgotować na wolnym ogniu, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Podawać z kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują jako dodatek gotowane warzywa.
Smacznego:)