Kotlety mielone z parmezanem

 

Kotlety mielone z parmezanem to doskonały pomysł na to,  aby zwykłego mielonego trochę udoskonalić.  Kotleciki podawałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, wcześniej obgotowanych. Wszystko w towarzystwie ulubionej surówki z kapusty pekińskiej i wygłodniałej rodziny przy stole:)

Czasami powracam do tradycyjnych przepisów, kiedy domownicy mają dość moich eksperymentów kulinarnych. Rzadko tak jest, bo bardzo im się podoba, jak ciągle jest coś innego na obiad:) Kotleciki smaczne , proste i zachęcam do skorzystania z przepisu:)

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa ( kupuję w całości mielę w domu)
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 2-3 łyżki zielonej części pora, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki tartego parmezanu ( opcjonalnie łyżka do posypania przy podawaniu)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Bułkę tartą wsypujemy na talerz, ręką formujemy owalne kotlety, lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce. Odkładamy na deseczkę.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo parmezanem. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *