Kotlety mielone z parmezanem to doskonały pomysł na to, aby zwykłego mielonego trochę udoskonalić. Kotleciki podawałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, wcześniej obgotowanych. Wszystko w towarzystwie ulubionej surówki z kapusty pekińskiej i wygłodniałej rodziny przy stole:)
Czasami powracam do tradycyjnych przepisów, kiedy domownicy mają dość moich eksperymentów kulinarnych. Rzadko tak jest, bo bardzo im się podoba, jak ciągle jest coś innego na obiad:) Kotleciki smaczne , proste i zachęcam do skorzystania z przepisu:)
Składniki
- 500 g mielonego mięsa ( kupuję w całości mielę w domu)
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 2-3 łyżki zielonej części pora, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki tartego parmezanu ( opcjonalnie łyżka do posypania przy podawaniu)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Bułkę tartą wsypujemy na talerz, ręką formujemy owalne kotlety, lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce. Odkładamy na deseczkę.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo parmezanem. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego:)