02.07.18
Kotlety mielone trochę w innym stylu. Farsz pieczarkowy doskonale do nich pasuje. Można podawać na gorąco jak również na zimno. Zimne można pokroić na plasterki podawać do pieczywa.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 250g-300 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1/2 średniego pora pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku bułka kajzerka
- sól, pieprz
- oregano
- olej
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
Pieczarki posolić, posypać pieprzem, oregano, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, włożyć pieczarki, podsmażyć około 10-15 minut na wolnym ogniu. Odstawić. Mięso włożyć do miski, odcisnąć bułkę dołożyć do mięsa, wsypać pokrojonego pora, dołożyć jajko. Posypać solą, pieprzem wedle uznania, do smaku, wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na desce robić z mięsa podłużne placki. Na środku położyć 1 łyżkę pieczarek ścisnąć brzegi na górze i uformować podłużny kotlet. Obtoczyć w bułce. Tak postąpić z całym mięsem. Olej rozgrzać i smażyć do zrumienienia, na wolnym ogniu. Podawać gorące z ziemniakami lub na zimno do pieczywa.
Smacznego:)